Am făcut un calcul rapid despre cât am jucat șah online din 2016

Când vine vorba de a-ți petrece timpul liber într-un mod constructiv, jocul de șah este o opțiune excelentă. Acest joc străvechi, care își are rădăcinile în India, a fost mereu o provocare pentru mintea omenească. De-a lungul secolelor, a evoluat continuu, odată cu schimbările tehnologice, până la versiunea online pe care o avem astăzi.

Șahul online a devenit o opțiune populară pentru a petrece timpul în ultimii ani, în special cu apariția platformelor care permit jucătorilor să se confrunte cu oponenți din întreaga lume. În plus, sistemul de clasificare Elo îți oferă posibilitatea de a-ți măsura abilitățile împotriva altora, oferind totodată un stimulent puternic să te îmbunătățești. Acest joc m-a învățat multe lecții valoroase, cum ar fi răbdarea, strategia, și abilitatea de a gândi înainte.

Serialul de pe Netflix, “Queen's Gambit”, a avut un impact enorm asupra creșterii popularității șahului online. Acesta a prezentat acest joc într-un mod atrăgător și accesibil, atrăgând un număr mare de noi jucători. Chiar dacă am jucat online dinainte de apariția acestui serial, am observat că numărul jucătorilor a crescut semnificativ după. Am petrecut nenumărate ore jucând partide online, încercând să-mi îmbunătățesc abilitățile și să învăț noi strategii.

Cifre

Începând cu anul 2016, am petrecut echivalentul a 23 de zile întregi doar jucând șah online. Acest timp nu include nici șahul pe tablă, nici șahul casual jucat la clubul local Juvenes din Targu Mures, și nici pregătirea pentru șah, care a constat în principal în rezolvarea de puzzle-uri. Așa cum arată cifrele:

-       Orele jucate de șah online: aproximativ 552 de ore (echivalent 23 zile întregi)

-       Orele petrecute jucând șah la tablă: aproximativ 2 turnee/an, deci 50 zile plecat de acasă, în perioada 2016-2023

-       Orele petrecute pregătindu-mă pentru șah (în mare parte rezolvând puzzle-uri) : 10 minute/zi => echivalent 18 zile întregi

Aceste cifre sunt surprinzătoare, chiar și pentru mine!

În această perioadă am mai organizat 3 turnee internaționale (dintre care unul a fost etapă în circuitul Grand Prix România în 2022), numeroase concursuri de șah rapid sau blitz (Pion Campion) și am mai putea adăuga lejer încă vreo 30 zile, la totalurile de mai sus.

Ar merita menționat că sunt un jucător amator, patzer, cu un rating modest (1450). Jucătorii mai buni decât mine petrec semnificativ mai mult timp.

Diferențele între jocul de șah online și cel de pe tablă

Jocul de șah online are numeroase avantaje. Poți juca oricând dorești, cu oricine din lume, și nu este nevoie să te deplasezi. În plus, jocurile pot fi analizate și învățate din ele, ceea ce este esențial pentru îmbunătățirea abilităților. Cu toate acestea, jocul online nu poate reproduce întocmai atmosfera și tensiunea unei partide pe tablă.

Chiar dacă merg să joc la sală de câte ori am ocazia, personal, prefer jocul de șah online, deoarece îmi oferă flexibilitate și posibilitatea de a juca cu oponenți de diferite niveluri de abilitate. Pe lângă acestea, mă bucur de posibilitatea de a analiza partidele jucate, care este crucială pentru învățarea din greșelile mele.

În ciuda preferinței mele pentru jocul online, recunosc importanța jocului pe tablă. Acesta oferă o experiență diferită, cu mai multă interacțiune umană și cu un ritm diferit, care pot ajuta la dezvoltarea unor abilități diferite. În concluzie, cred că ambele forme de joc sunt importante și pot fi benefice.

După aceste calcule, am ajuns la înțelegerea că timpul petrecut jucând șah nu a fost timp pierdut. Deși este un joc, șahul m-a ajutat să dezvolt mai multe abilități valoroase, cum ar fi gândirea strategică și planificarea în avans. În plus, mi-a oferit numeroase ore de distracție și relaxare.

Recomand tuturor celor care doresc să înceapă să joace șah să încerce să joace online. Este o modalitate excelentă de a începe să înveți acest joc, cu multe resurse disponibile pentru îmbunătățirea abilităților. În plus, comunitatea de șah online este foarte deschisă și primitoare, fiind gata să ajute noii jucători să se îmbunătățească.