Cupa Mondială de Rugby 2023

Cupa Mondială de Rugby 2023 din Franța este un spectacol în toată regula. Nu doar pentru fanii înrăiți ai sportului, ci și pentru cei care urmăresc doar ocazional meciuri pe terenul oval. Ce face ca acest eveniment să fie atât de special? Poate că răspunsul zace în însăși natura rugby-ului, un sport care, în ciuda complexității și intensității sale, încorporează un nivel extraordinar de fair-play și de... să-i zicem, naivitate competițională.

Acest fair-play strălucește cel mai bine când vorbim despre efortul și determinarea tuturor echipelor, indiferent de scor. Luați de exemplu meciul dintre Africa de Sud și România, care s-a încheiat cu un scor destul de dezechilibrat, 76-0. E ușor să presupunem că, la un astfel de scor, echipa care pierde ar putea fi descurajată sau chiar ar renunța. Cu doar două minute înainte de final, echipa noastră a trimis mingea în margine, cu dorința de a marca măcar un eseu. Chiar și atunci când șansele de câștig sunt infime, spiritul de echipă și dorința de a da totul pe teren nu se sting. Am văzut asta în toate partidele și publicul a încurajat această atitudine.

Și apoi avem exemple precum Portugalia, Chile și Uruguay, țări care nu sunt neapărat puteri ale rugby-ului mondial, dar care au jucat curajos în primele lor meciuri. Ei nu s-au lăsat intimidați de adversarii lor mai titrați și au arătat că, în rugby, atitudinea contează, chiar dacă există „caste”. Echipele care aduc un aer proaspăt și o doză de surpriză în competiție sunt întotdeauna binevenite – Georgia, Argentina (acum mulți ani) sau Fiji (acum).

Dar văd că am ajuns și la o posibilă surpriză în timp ce discutăm. Fiji conduce Australia cu 19-8. Da, ați citit bine. E posibil ca David să învingă încă o dată pe Goliat? În rugby, ca în orice sport, surprizele sunt la ordinea zilei, chiar dacă nu se întâmplă la fel de frecvent ca în fotbal.

Pe de altă parte, rugby-ul este unul dintre puținele sporturi în care competiția este atât de dură, însă totuși, se joacă într-un spirit de fair-play exemplar. Este un sport care încurajează respectul și recunoașterea meritelor adversarului, fără a pierde din intensitate sau pasiune. E greu să nu apreciezi această combinație rară de agresivitate controlată și respect reciproc.

Cupa Mondială de Rugby din Franța 2023 este un eveniment care încapsulează tot ce e mai frumos în acest sport: intensitate, spirit de echipă, fair-play și o anumită formă de “naivitate competițională” care ne reamintește de ce iubim jocurile sportive în primul rând. Indiferent dacă ești un fan vechi sau doar un privitor ocazional, poți rămâne indiferent. Acesta este rugby-ul, și acesta este motivul pentru care Cupa Mondială este atât de specială.