De ce iubesc ligile de fotbal mai puțin cunoscute?

Fotbalul modern este adesea privit prin prisma contractelor de milioane, a stelelor platinate și a showbiz-ului din jurul acestui sport și mai ales a vedetelor supraplătite. Însă pentru mine, adevăratul farmec al fotbalului stă în competițiile puțin mai puțin mediatizate, unde jocul este împins de pasiune autentică.

Mă regăsesc din ce în ce mai mult urmărind meciuri din campionate ca 2.Bundesliga din Germania sau Scottish Premier League. Aici valorile reale ale fotbalului nu sunt umbrite de factorul financiar în același fel. Jucătorii aleargă pe teren cu o foame aparte de victorie și afirmare, lipsiți de aroganțele inevitabile ale starurilor de prima ligă. Din păcate, liga noastră ia multe apucături păguboase.

Este ceva special în atmosfera de la aceste meciuri. Stadioanele mai mici și mai intime oferă o conexiune aparte între jucători și fani. Suporterii trăiesc cu adevărat emoțiile partidei, iar jucătorii își dau totul pentru culorile sub care evoluează. Aici fotbalul nu este un produs vândut la pachet, ci o pasiune autentică.

Putem adăuga tradiția multe echipe care nu au găsit “fericirea” financiară produsă de diverși investitori și trăiesc în mare parte din brandul tradițional.

Bineînțeles, calitatea tehnică poate fi uneori mai modestă comparativ cu vârfurile performanței. Însă cine are ochi pentru detalii va descoperi adesea momente de autentică artă fotbalistică – o cursă nebună pe toată lungimea terenului, o pasă genială sau o paradă superbă a portarului. Aceste clipe câștigate prin luptă și dăruire au o savoare aparte.

Apoi este factorul imprevizibilității și dramei sportive adevărate. Într-o ligă ca Premier League, câștigătorul este adesea previzibil de la început și de 4 ani încoace știm campioana. Dar în campionatele secunde sau ligile inferioare, emoțiile luptei pentru promovare, retrogradare sau câștigarea trofeului sunt reale până în ultimul minut.

Așa că ori de câte ori am ocazia, mă las fermecat de autenticitatea acestor ligi puțin mai puțin cunoscute. Aici fotbalul este încă un joc curat, o arenă unde se nasc eroi anonimi prin muncă, dăruire și fair-play autentic. Și cine prețuiește cu adevărat valorile sportului rege va găsi aici cea mai pură formă a sa.