Fotbal: Modelul de suporter adevărat

Caledonians Braves este un club din Liga 5 din Scoția și vine, după Wrexham FC, să propună un altfel de înțelegere a rolului suporterului de fotbal – un suporter angajat, autentic, implicat financiar și susținător necondiționat al clubului, chiar dacă se află în ligile inferioare.

Despre clubul din Scoția, am găsit acest articol pe GSP.ro (https://www.gsp.ro/international/campionate/modelul-wrexham-fc-dar-pe-dos-o-echipa-din-liga-a-5-a-viseaza-sa-ajunga-sus-cu-ajutorul-fanilor-740311.html) și m-am bucurat mult.

Sunt un pasionat privitor al ligilor mai puțin “fancy” – 2Bundesliga sau Scottish Premiership unde stadioanele sunt pline cu suporteri chiar dacă plouă sau dacă echipa lor este la finalul clasamentului și fotbaliștii nu sunt vedete și influenceri, așa cum sunt fotbaliștii de pe la noi sau din marile ligi.

Eforturile suporterilor din a doua ligă germană (altfel, cred că cea mai valoroasă liga 2 dintre cele mari) de a rezista presiunilor marilor trusturi este de aplaudat. Încă avem spiritul aproape pur al suporterului acolo. Îmi aduce aminte de copilărie și de toate partidele de la Reghin – Avântul sau Oțelul sau Metalul jucau cu tribunele pline, fie că asta însemna 5000 sau 500 sau 100 oameni.

În această lume globală și digitală, o ancoră de acest tip este incredibilă. Suporterul are sentimentul pur de apartenență la ceva (o echipă) la care el (și acțiunile lui) poate face diferența. Evident, poate să fie, seara, suporter al unei echipe mari...dar aceea este echipa “altora”.