Guvernarea prin sondaje

Trăim într-o democrație, unde puterea ar trebui să aparțină poporului. Dar ce se întâmplă atunci când deciziile nu mai sunt luate în baza principiilor fundamentale, ci exclusiv pe baza sondajelor de opinie?

Asta este întrebarea care mă frământă după ce am observat o tendință îngrijorătoare în politica românească: luarea de decizii importante bazate exclusiv pe sondaje, ignorând complet principiile fundamentale.

Nu am nimic împotriva sondajelor. Ele pot fi un instrument util pentru a lua pulsul societății și a înțelege opiniile publicului. Dar nu pot fi singura busolă a guvernării.

Imaginează-ți un exercițiu de gândire:

Evident, răspunsul la toate aceste întrebări este nu. Societatea noastră nu ar putea funcționa dacă am lua decizii bazate exclusiv pe sondaje.

Jocul periculos pe care îl joacă cele două partide aflate la guvernare, de a lua decizii populiste bazate pe sondaje, ne poate duce pe o cale periculoasă spre tiranie.

Trebuie să ne reamintim că o țară se guvernează cu legi, pe baza unor principii fundamentale. Sondajele pot fi un instrument util, dar nu pot fi singura busolă a guvernării.

Ignorarea principiilor fundamentale în favoarea populismului va avea un preț scump. Nu doar pentru generația noastră, ci și pentru generațiile viitoare.