Sah: FIDE renunță la limita de două mandate pentru președinte

Federația Internațională de Șah (FIDE) renunță la limita de două mandate pentru președinte, permițându-i actualului președinte rus, Arkady Dvorkovich, să candideze pentru încă patru ani în funcție. Această propunere controversată a fost pusă în discuție în cadrul Adunării Generale Anuale a FIDE și a stârnit critici imediate.

Propunerea de eliminare a limitei de două termene pentru președinte a fost înaintată de federațiile care reprezintă 21 de țări, în principal țări mici în domeniul șahului. Această propunere a fost inclusă pe ordinea de zi a adunării generale sub rubrica “chestiuni administrative”. Până ieri, conform Cartei FIDE, președintele trebuie să se retragă după două mandate de patru ani în funcție. Propunerea de a elimina limita de termene pentru președinte a atras critici din partea unor personalități din lumea șahului. GM Peter Heine Nielsen a adus în discuție legăturile strânse dintre Dvorkovich și guvernul rus, inclusiv sprijinul său pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Această propunere a stârnit comparații cu președintele rus Vladimir Putin, care a evitat limitele constituționale de termen.

Înainte de a fi ales în 2018, Dvorkovich a declarat presei: “Președintele FIDE trebuie să servească comunitatea șahului și, indiferent de rezultatele activității sale, trebuie să se stabilească un număr maxim de două mandate prezidențiale”. Această promisiune a fost unul dintre punctele cheie ale campaniei sale electorale. Cu toate acestea, criticii susțin că Dvorkovich își contrazice acum promisiunile din campanie. Mai mult, după realegerea lui în 2022, chiar site-ul FIDE anunța că este al doilea și ultimul mandat.

La Adunarea Generală, 108 federații au votat în favoarea eliminării limitei de termene, în timp ce 27 s-au opus și 30 nu au votat și astfel a fost asigurată majoritatea de 2/3 necesară. Cu alte cuvinte, cele 30 federații care nu au votat au acționat ca și cum ar fi fost de acord.

Susținătorii eliminării limitelor de termene susțin că această decizie ar permite FIDE să continue să beneficieze de experiența și viziunea lui Dvorkovich, care a adus fonduri și a contribuit la creșterea fenomenului șahului. Ei consideră că această decizie ar fi în interesul comunității șahului și ar asigura continuitatea în ceea ce privește dezvoltarea și promovarea acestui sport.

Pe de altă parte, criticii văd această propunere ca un pas înapoi în ceea ce privește democrația și transparența în FIDE. Ei subliniază importanța respectării principiilor democratice și a limitării mandatelor pentru a evita abuzurile de putere și stagnarea în organizație. Între persoanele care și-au manifestat dezacordul cu această poziție găsim MMI Levon Aronian, MMI Pavel Eljanov, dar nicio postare din partea MMI Garry Kasparov – altfel un critic al regimului Putin.

E bine? E rău?

Personal, cred că regulile care limitează numărul de mandate sunt utile. Nu știu dacă două mandate nu sunt prea puține (mai ales dacă este nevoie de primenirea echipelor de management), dar o limită este necesară ca să permitem societății să se dezvolte, noilor generații să fie implicate și, mai ales, să nu fie posibile instalarea unor grupuri de interese.

Cu certitudine pot să spun că nu-mi place nici modul prin care această modificare s-a făcut – în cel mai pur stil sovietic. Câteva federații mici au propus..foarte convenabil…și 30 federații nu au votat, dar, prin aceasta, au asigurat majoritatea de 2/3. Nu era mai cinstit să fie o discuție bărbătească (că tot au fost bărbați în marea lor majoritate) și să fie puse pe masă argumentele corecte?